Przepisy na ciasto drożdżowe
Przypuszczam, że każda pani domu przynajmniej raz w życiu podjęła się pieczenia ciasta dżdżowego, a już zapewne ma chociaż jeden przepis w swoim kuchennym notatniku i chęci do jego wykonania. Pyszne, świeże, a najlepiej z kruszonką ciasto smakuje świetnie popijane mlekiem czy gorącym kakao. Nadaje się jako śniadanie, podwieczorek, przekąska czy kolacja. Jest pożywne, syte i smaczne. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Rodzaje przepisów na ciasta drożdżowe
Przepisy na ciasta mogą być różne, a to od ciebie zależy który przepis na ciasto drożdżowe najlepiej przypadnie ci do gustu. Możesz wybrać z kruszonką, z rodzynkami, bez dodatków choć kto chce może dodać na wierzchu pokrojone jabłka, śliwki czy owoce z mrożonki.
Przepis na ciasto drożdżowe na formę 23×28 centymetrów
– 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych (instant)
– 400 g mąki pszennej
– 100 g cukru (ok. pół szklanki 250 ml)
– szklanka ciepłego, niegorącego mleka ( 250 ml)
– 3 żółtka i jedno całe jajko
– 100 g stopionego, niegorącego masła
Składniki na kruszonkę:
– 100 g mąki
– 80 g cukru
– 80 g zimnego masła
Jeśli będziesz używać świeżych drożdży musisz na początku wykonać zaczyn. Należy pokruszone drożdże dodać do mleka, do tego dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Jeśli używasz suchych drożdży to nie wymagają one wykonania zaczynu, wsypuje się je do miski z całą mąką. Następnie oddzielasz 3 żółtka od białek i ubijasz żółtka i całe jajko z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Do dużej miski wsypujesz mąkę, wlewasz rozczyn z wyrośniętych drożdży lub jeśli używasz suchych drożdży wsypujesz je zamiast rozczynu. Następnie dodajesz ubite jajka i wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 12 minut dłonią lub przy pomocy miksera z końcówkami typu haki. Kiedy ciasto odchodzi od miski i nie klei się do ręki możesz dodawać małymi porcjami roztopione, przestudzone masło. Zagniatać należy do momentu, aż cały tłuszcz się wchłonie.
Wyrobione ciasto odstawić w misce pod przykryciem na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno powinno podwoić objętość. Formę wysmarować masłem lub olejem. Delikatnie włożyć ciasto do formy. Składniki kruszonki rozgnieść palcami w misce na okruchy. Ułożyć na cieście. Możesz dodać śliwki lub inne owoce. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, na drugą półkę od dołu, z funkcją góra/dół. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zrumienienia. Dłużej pieczone ciasto wysusza się i traci miękkość.
Przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu i wymaga niewielkiego warsztatu kulinarnego, ale nie jest to rzecz nie do zrobienia i przy odrobinie chęci na pewno potrafisz je przygotować i oczarować jego smakiem domowników. Czujesz jak pachnie?